måndag 3 maj 2010

Budget !

Idag fick vi se det första av de RödGrönas budget , det lilla jag hunnit sätta mig in i tycker jag är ett bra exempel på vad som är möjligt att göra med de tre ingående partierna.

Vänsterpartiet är det parti som fått stå tillbaka mest är den rent spontana känslan, det gör dock inte så mycket i denna situation då alternativet för Vänsterpartiet vore att inte kunna påverka alls.
jag är av den åsikten att det är bättre att vara med och påverka beslut i rätt riktning än att helt avsäga sig möjligheten till medbestämmande - och politik handlar om kompromisser.

Det tog bara några minuter så började kritiska röster dyka upp , en del spelat samlade röster som borgerliga Sydsvanskans Heidi Avellan som tappar fattningen och börjar ge större eftertryck åt åsikterna desto längre tiden går och programslut närmar sig.

Studio Ett Idag om budgeten


Andra mer desperata röster fick vi höra från både finansminister borg och reinfeldt, just de fina nyanserna av desperation och irritation är något jag personligen tycker sänker trovärdigheten i deras kritik - det känns nästan inövat att de skulle reagera starkt kritiskt oavsett hur de Rödgrönas budget hade sett ut.

När det gäller budgeten kan man kortfattat säga att det blir små eller INGA skillnader för vanliga medelsvensson och förbättringar av A-kassa samt sjukförsäkringen, lite försämringar i form av ett återställt jobbskatteavdrag på några hundralappar blir det för de som tjänar över 40 000:- kr i månaden samt ytterligare lite tuffare för de som tjänar över 102 000:- kr i månaden - vi får hoppas att de har råd.

Pensionärerna får totalt några hundralappar mer i plånboken då de Rödgröna sänker skatten för pensionärerna.
bensinskatten höjs med 49 öre per liter i de Rödgrönas förslag mot 104 öre per liter om Centerpartiet får bestämma. jag tycker personligen att 49 öre är nästan i underkant trots att jag är beroende av bil - detta Om vi menar allvar med att bli mer oberoende av fossila bränslen.

Dock måste det till någon lösning för de glesbygdsbor som är beroende av bilen för att kunna arbeta , populistiska uttalanden från stadsministern där han radar upp skräckpropaganda och försöker svartmåla genom att använda värdeord som "skatteshock" betackar vi oss dock för.

I framtiden vartefter oljan kostar allt mer att utvinna så är situationen att pendla långa sträckor med fossilbränsledrivna bilar till arbetsplatserna inte hållbar.
jag hoppas på en utveckling där våra arbetsplatser decentraliseras FRÅN storstadsregionerna någon eller några och helst många mil därifrån. Oljan är dyr och den kommer att bli dyrare oavsett vad vi gör med skatterna på drivmedel.

Med nuvarande drivmedelskarteller där alla bolag ägs av några få stora jättar och konkurrensen inte fungerar alls så har bolagen börjat använda "höga skatter" som en ursäkt för att ha onödigt höga marginaler - ingen ifrågasätter.

http://sverigesradio.se/cgi-bin/ekot/artikel.asp?artikel=3671175

http://svt.se/2.22620/1.1988033/vinnare_och_forlorare_i_oppositionens_budget

Inga kommentarer: