lördag 7 september 2013

Bisfenol A i kranvattnet.

Ekot rapporterar i dag om Bisfenol A ( hormonstörande och cancerogen ) i kranvattnet i vissa fastigheter, Vart kommer då detta ifrån ? Det är naturligtvis inte koppar eller järnrör som släpper ifrån sig Bisfenol A.

Det handlar om fastigheter som fått sina befintliga och gamla vattenledningar renoverade genom "relining" , relining innebär att ett gammalt läckande vattenledningsrör av koppar eller järn får ett nytt tätskikt av plast på insidan där vattnet rinner, man kan förenklat säga att ett nytt rör av plast gjuts på plats på insidan av det befintliga röret av metall.

Så det är endast de som bor i fastigheter som fått sina stammar renoverade genom relining som har Bisfenol A i dricksvattnet, traditionellt stambyte där väggar och golv bilas upp för byte till nya metallrör berörs naturligtvis inte.

Personligen är jag tom. tveksam till att leda vatten i PEM-slang, men det är svårt att finna alternativ om vattnet exempelvis skall ledas upp från en borrad brunn och metallrör inte går att använda då själva nedsänkningen av pumpen skulle bli nästan omöjlig.

Jag tycker inte att man skall dricka vatten ur relinade rör, nu finns det flera stora företag som enbart lever på att relina och de fastighetsägare som gärna relinar i stället för att bekosta ett riktigt stambyte är naturligtvis många så kanske kommer vi att få se lobbyorganisationer gå ut och förklara ofarligheten med Bisfenol A ?

SR ( Borgerlig Public Service )

4 kommentarer:

Börge sa...

Lösningen borde vara att ställa krav på vilka plaster o kemikalier som får användas precis som med vanliga ledningar som exempelvis PEM- och PEX-slang. Om såna krav redan finns även för re-lining så handlar det väl helt enkelt om tillsyn. Vore ju dumt att stoppa re-lining bara för att det KAN utföras på ett dåligt vis.

Marcus , Likvid Vänster sa...

Jo naturligtvis men ett problem är att det ofta tar många år innan man upptäcker att en plast släpper ifrån sig ett ämne och att det ämnet kan vara farligt.

Anonym sa...

Jag bor på det område där de högsta värdena av BPA har uppmätts, både i varm och kallvattnet. Vår relining gjordes 2009 och vår hyresvärd har gjort regelbundna mätningar sedan dess, OCH upptäckt BPA i vattnet, men valt att hemlighålla informationen. Nu säger de att det är helt ofarligt så länge vi spolar i våra kranar innan vi tar vatten till dricka/matlagning. Vår hyresvärd har sagt att dom kommer inte göra någonting åt det här om inte myndigheterna tvingar dom. Försiktighetsprincipen avfärdar dom totalt och vet inte ens vad den innebär. Det räcker således inte alltid att man vet att det finns där, om inte det finns en tydlig lagstiftning som tvingar fastighetsägarna att ta sitt ansvar.

Marcus , Likvid Vänster sa...

Anonym : Fy fasiken. Jag hade nog försökt att flytta inom några år iaf.