fredag 13 augusti 2010

Tälja guld med fällkniv

Skulle Du vilja tälja guld med fällkniv och låta skattebetalarna stå för kostnaden ?

Det är precis vad tusentals städ och allserviceföretag gör i dag med hjälp av RUT-avdraget , dvs. de låter oss skattebetalare betala hälften av kostnaden när de utför tjänster hemma hos människor som anlitar dem.

Deras branschorganisation Almega går i dag ut och försöker få okunniga väljare att ta deras parti när de hotar med att hälften av RUT-jobben skall försvinna om de RödGröna vinner valet.

Löjligt javisst men det ställer också frågan om huruvida vi skall ha en hel bransch där skattebetalarna betalar notan men vinsterna går till privata fickor.
Hur skulle det bli om inte bara städföretag fick notan betald av oss skattebetalare utan också alla som driver bilverkstad, pizzerior, frisörer, elektronikverkstäder, hovslagare och alla brunnsborrare ?

Ja det skulle naturligtvis bli en väldigt ohållbar situation.

Nej stoppa RUT-avdragen omgående i nuvarande form och inför i stället RUT-avdraget enligt Danska modell där endast handikappade och ålderspensionärer har rätt att använda skattepengar för att få det städat hemma.

Att Almega här tappat all trovärdighet när de försöker använda skrämselskott och sina egna särintressen som politiskt slagträd är helt klart.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Well said !

Anonym sa...

Slopa RUT och framför allt ROT avdragen.

Använd pengarna till att sänka inkomstskatten för de med lägst lön. Det ger denna grupp valfrihet att själv köp de tjänster de behöver eller kanske spara en slant?

Marcus , Likvidvänster sa...

brachyura :

Ja så skulle jag också vilja ha det, skall ROT finnas kvar skall det vara under en begränsad tid och man skall då inte diskriminera människor i hyresrätt.

RUT vore kanske bra enligt den Danska modellen där endast ålderspensionärer och handikappade kan nyttja RUT.

Fördelen med att sänka skatterna för de fattigaste är att denna grupp konsumerar mycket mer än vad rikare grupper gör då de tenderar att spara mer och på så sätt får vi inte fart på hjulen.