måndag 30 januari 2012

Reinfeldt återuppfinner ebberöds bank

Känner Du till Ebberöds Bank ?  Ebberöds Bank lånade in pengar mot 8% ränta och lånade ut pengar mot endast 4%, säkerligen i all välmening och Ebberöds Bank som ursprungligen är en teaterpjäs från 1923 har blivit ett begrepp för riktigt dåliga affärer. Pjäsen uppfördes senast på Teater Tribunalen 2007.

Vår borgerliga regering, med Reinfeldt i spetsen vill nu låna ut 100 Miljarder SEK mot ungefär 0,1% ränta till IMF, Internationella Valutafonden.

Säkerligen i all välmening precis som Ebberöds Bank, fast elaka tungor (?) menar att detta endast är ett försök av alliansregeringen att få vara med de stora pojkarna och leka.

Själva tanken att vi lånar ut pengar är kanske inte så tokig, men ställer man det mot att vi har stora pengabehov inom landet blir situationen en annan. Jag tänker exempelvis på vår järnväg som går på knäna, en nästan antik vagnpark på ännu äldre underdimensionerade spår är helt enkelt ohållbart år 2012 när oljan blir allt dyrare och tågtransporter borde öka .

Ytterligare invändningar mot att Sverige lånar ut pengar är att 0,1% ränta helt enkelt inte räcker för att täcka inflationen, vi får således tillbaka mindre köpkraft än vi lånar ut. Säkert inte helt fel det heller om meningen är att vara solidariska mot andra länder, nu kanske ordet solidaritet inte är denna regerings starka kort om vi tittar på Sveriges förtidspensionärer och svårt sjuka, frågan vi bör ställa oss är om den borgerliga regeringen lånar ut pengar för att få leka "bäst i klassen" eller av ren solidaritet mot Europas folk ?

Är det ens rätt strategi att låna ut pengar ? Vem hjälps av det ? 

Kortsiktigt går det att hitta hundratals giltiga anledningar till att nödlån och stödlån är bra. Men långsiktigt kanske det vore bättre att skriva av lånen och låta udda vara jämnt, det beslutet skulle skicka en signal till villiga kreditgivare att det INTE är riskfritt med utlåning till länder. Utlåningsviljan skulle minska och länder skulle långsiktigt tvingas att sköta sin ekonomi något bättre och framförallt skulle det inte kunna skapas så stora kreditkriser som vi ser i exempelvis Grekland. Inngen skulle våga låna ut särskilt mycket pengar när alla vet att det inte finns någon storebror som står för återbetalningsförmågan. IMF skulle syssla med att låna ut pengar till länder som drabbas av oförutsebara katastrofer och därför behöver nödhjälp. Naturkatastrofer och svåra utbrott av sjukdomar vora vettiga anledningar för IMF att lätta på lädret.
Våra Svenska pengar är tänka att av IMF lånas ut till exempel Grekland så att de kan fortsätta med kniven mot strupen betala av sina skulder.

Jag tycker att vi bör ifrågasätta lämpligheten i att lösa skuldproblem genom att låna mer pengar.

SVT/Borgerlig PublicService

5 kommentarer:

Tankesmedjan Det sovande folket sa...

Håller med men IMF,bankerna mfl gör det inte. Jag tycker dock att Sverige skulle låna ut pengarna direkt till Grekland. IMF lånar ut för att tjäna på Grekland men det som är värre är att man också lånar ut till banker och finansinstitut till 0,01% och sedan tar dessa 6-10% för att låna vidare. Detta verkar ha blivit en naturlag. Visst är det fullständigt galet?

Peter Madison sa...

Jag begriper faktiskt inte varför Sverige inte lånar ut direkt till Grekland, om nu det är det vi ska göra. Varför ge mellanhanden IMF 2,9 procent på dessa 100 miljarder kronor?. Helt sjukt.

Marcus , Likvid Vänster sa...

Det är också dumt att vi betalar betydligt mer i ränta på vår stadsskuld än vad vi får när vi lånar ut till 0,1% ränta - därav "Ebberöds Bank".

Peter Madison sa...

Och var är det samlade drevet någonstans? Sitter de fortfarande hos Stefan Löfvéns mamma och mumsar hembakat? Varför ställs inte frågorna om denna episka skandal?

Marcus , Likvid Vänster sa...

Peter :

Det är naturligtvis ett resultat av att de flesta journalister sympatiserar med borgerligheten och därför inte ens ser möjligheten ( skyldigheten ) att granska borgerliga förehavanden.

Journalisterna är så inkörda på att basha sossarna så de har tappat sin granskande uppgift.