onsdag 3 april 2013

Sockerskatt kan vara bra för oss som äter !

Det debatteras sockerskatt i dag.

Sockerskatt kan vara bra om det innebär att tillverkare av halvfabrikat och snabbmat samt microrätter upplever att de kan producera billigare industrimat om de inte tillsätter socker.

Sockret har letat sig in i nästan all mat och till fler och fler råvaror där socker inte har att göra.

En av extremerna när det gäller sockerdebatten är nyliberala debattörer som sitter i direktsändning hos SR och menar att "den stackars fattiga familjen inte kommer att ha råd med födelsedagstårta om vi får en sockerskatt" , detta är naturligtvis ren idioti eftersom kostnaden för sockret i en födelsedagstårta inte uppgår till mer än några kronor.

Att godis och läsk blir lite dyrare ser inte jag som den största fördelen, snarare är det sockret i alla halvfabrikat och i all färdigmat som skall bort så att man kan välja själv när man vill få i sig socker.

4 kommentarer:

martin sa...

Som representant för kemikalieindustrin applåderar jag förslaget. Produktionen av sucralose, acesulfam K och aspartam kommer öka, vi får mer stålar i branschen. :)

Men allvarligt talat, socker orsakar en hel del hälsoproblem. Som tobaksbrukare blir jag lite förbannad på att andra ovanor inte skall bära sina kostnader. Är det liksom inte så ett privatiserat sjukvårdssystem där staten bara agerar kund borde funka, företeelser skall bära sina egna kostnader, det borde gälla alla industrier också, såväl som individer.

Skulle kanske vilja justera att det tas ur vinsterna, men det är mest av symbolisk betydelse.

Marcus , Likvid Vänster sa...

Just nu står diabetesvården för den enskilt absolut största kostnaden inom sjukvården.

Det är likadan i alla I-länder och kurvan pekar stadigt uppåt.

7% av jordens befolkning har diabetes i dag.

Starkast ut med mest nya diabetsfall är Indien där det fortfarande är ett tecken på "välstånd" att ha lite ölmage, att äta på KFC och hamburgerkedjor är lite status i Indien.

Skulle vi få mer syntetiska sötningsmedel i maten vore det olyckligt, kanske kan Stevia (TM) vara en lösning ?

martin sa...

Jag tycker iofs att acesulam K är det tveklöst godaste sötningsmedlet, juste beska, men de flesta kombinerar den med lite för mycket aspartam för min smak.

Mycket mat har socker i sig för att ens bli ätbara. Det bästa vore att det blev bättre råvaror i maten. För det är ofta ganska usel mat mat dopar med socker för att folk skall äta den.

Men diabetesökningen trode jag inte blivit så omfattande. Märkligt, nog för att man läser om det med det som ger rubriker är tydligen hjärt och kärlsjukdomar.

Tjejen kommer få diabetes av detta samhälle, hon har det i släkten och farsan hennes åkte på typ 2, han i 60 års ålder, skall bli intressant att se vid vilken ålder hon trillar dit.

Marcus , Likvid Vänster sa...

Om hon sköter sin kost minutiöst och tränar flera dagar i veckan så kanske hon kan hålla nere risken till ett minimum ?