torsdag 26 januari 2012

Högerväljare ser mer aggresivt på världen.

Brittiska vetenskapsakademiens tidning Philosophical Transactions of the Royal Society Rapporterar nu om en undersökning som visar att människor med högersympatier skiljer sig markant från människor med vänstersympatier.

Undersökningen som är utförd på 48 personer har utförts så att testpersonerna fått titta på 33 stycken bilder som föreställer kända politiker, trevliga eller otrevliga motiv.
Resultat visar att högerorienterade människor reagerar med mer hat och ilska över bilderna än vad vänsterorienterade människor gör, det är en så pass liten undersökning så att resultatet i praktiken är relativt intetsägande ur vetenskaplig synpunkt. Som kuriosa är det dock rolig läsning då vi är många som känner igen oss från kommentarsfälten på internet som ofta översvämmas av hatiska inlägg som förefaller komma från högervridna människor fyllda av hat.

Jag har ju själv i yngre år varit betydligt mer högervriden och kan tydligt känna igen tendenserna hos mig själv som mer hatisk och bitter och allmänt misstroende mot det mesta, jag mår faktiskt bättre med mitten-vänsterperspektiv på världen,
Mycket talande för undersökningen är också att de högerorienterade testpersonerna reagerade med starkt hat när de fick se bilder föreställandes politiker de inte sympatiserar med, exakt samma observationer som vi sett gällande Juholt de senaste månaderna.  När det gäller Juholt kan man säga att journalister och andra mediepersonligheter levt i symbios med högervridna mediekonsumenter som varit utåtagerande och visat sitt hat genom bloggar och andra sociala medier.

De vänsterorienterade försökspersonerna i undersökningen reagerade också, till skillnad från de högerorienterade, med glädje då de fick se bilder på lyckliga barn.

Jag minns en rad klotter inne på toaletten på en nattklubb "Moderater hatar barn" , med knallblå spritpenna rakt åvanför pissrännan i rostfritt stål, jag skall inte säga att jag instämmer men lite roligt är det att denna av alkohol förmodat desillusionerade klottrare i någon mening fick rätt så här 10 år senare.

Läs mer hos SVT / Borgerlig PublicService


Kuriosa :


Moderater Hatar Barn på MySpace, en låt av "Extas-91"

8 kommentarer:

anita sa...

Ska man tolka det som ett bevis på att ekonomisk status och lycka inte går hand i hand? :-)

Om Reinfeldt hade deltagit i undersökningen hade differensen blivit ännu större. Hans totala avsaknad av empatisk förmåga är svårslagen!

Marcus , Likvid Vänster sa...

anita : Det där om ekonomisk status tror jag du har rätt i om de basala behoven uppfyllts så blir man inte mycket gladare av att ha ett överflöd, lite kanske men inte mycket.

Hörde du stadsministern i P1 ?

Man kan höra varje fråga via webben, han fick väldigt snälla frågor.


http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1637&artikel=4928323

Men just det där med empati vart intressant då en svårt sjuk och utfattig man ringde in.

anita sa...

Ska man tro boken Jämlikhetsanden
(vilket jag gör) så är det till och med så att riktigt förmögna människor mår SÄMRE i ett samhälle med stora inkomstskillnader jämfört med de övre skikten i mer jämlika samhällen. Med andra ord: Sambandet lycka/solidaritet är viktigare för välbefinnande än rikedom.

Jo, jag hörde programmet. Så här skrev jag tidigare i kväll hos Ett hjärta rött (mycket bra blogg, för övrigt):

Den njursjuke mannen med sina relevanta frågor (i radioutfrågningen) blev obekväm för Reinfeldt, som blev märkbart irriterad när han blev emotsagd. Överhuvudtaget så tror jag den mannen har diktatoriska fasoner. Fernissan släpper mycket snabbt när någon har en avvikande uppfattning och det är inte svårt att förstå det Anne-Marie Pålsson beskriver att hon blev utsatt för i sin bok Knapptryckarkompaniet. Det är tragiskt att så många fortfarande väljer att INTE se vad som finns bakom Reinfeldts tillrättalagda fasad!

Anonym sa...

Lustigt: jag tänkte i de här banorna häromdagen, ovetandes om denna undersökning. Och ja, jag drog samma slutsats som den.

Peter Madison sa...

Hmm...jag som har hjärtat tillvänster (har inte alla det?) känner mig mer bitter och arg för varje dag som går och det beror på alla dessa högerregeringar världen över som håller att störta den här världen rakt ner i skiten.

Jag uppmanar alla som har hjärtat till vänster att höja sina röster, på ett intelligent och klokt sätt givetvis för så svårt är det inte att slå hål på de nyliberala som påstår att om bara marknaden får härja fritt så fixar sig allt. Bevisligen så går det åt helvete...

Uppåt framåt.

Tankesmedjan Det sovande folket sa...

Det bör egentligen stämma ganska väl med de tidigare undersökningar som säger att 8-10% av befolkningen har psykopatiska/sociopatiska tendenser. Sen har vi en del av befolkningen som helt enkelt blivit lurade att tro att högern står för det goda. Under min uppväxt låg M mellan 8-13% och det är ungefär där de borde ligga.

Marcus , Likvid Vänster sa...

Sovande : Du är inte ensam om att undra VILKA moderaternas nya väljare är.

De har gått från 15% till 35%, 20% ökning på ca 7 år. Kanske kan http://stockholmsrean.se/ ge svar på frågan om vilka moderaternas nya väljare är ?

Simsalablunder sa...

Det tangerar detta: http://www.ucl.ac.uk/news/news-articles/1012/10122301

Här är det en undersökning med 90 unga människor som man magnetröntgat hjärnan på. Delarna i hjärnan som man man använder för att processa information är olika stora beroende på om man är uttalat konservativ (höger) eller uttalat liberal (vänster. Att vissa på högerkanten sedan ser sig som liberala och andra på vänsterkanten inte tar ordet liberal i sin mun har med begreppsfördunklande att göra.

Hur som haver visar den att de som har uttalade högeråsikter processar det de ser som konflikterande informationen genom reptilhjärnan i högre grad än de med uttalade vänsteråsikter.

Det kan vara en delförklaring till varför det är så svårt att få en person med uttalade högeråsikter att se saker ur ett större perspektiv, eller ens få dem att många gånger se deras inkonsekventa resonemang i en och samma tråd, trots att det sammanställs framför deras näsa.