söndag 12 september 2010

Siffrorna saknar verklighetsförankring ! ?

Praktiskt taget alla medier, såväl borgerliga som public service har de senaste veckorna rapporterat om små men ganska konstanta ökningar i opinionsläget för den borgerliga alliansen.

Det är väldigt mycket som hänt på spelplanen de sista veckorna:

*Otroliga reklamkampanjer för de borgerliga i samtliga dagstidningar

*TV-reklamen för alla partierna har börjat snurra ordentligt.

*Gigantisk smutskastningskampanj mot Mona Sahlin och Lars Ohly så fort någon partiledare hos de borgerliga fått chansen.

*De största affischeringskampanjerna för den borgerliga alliansen jag någonsin sett i alla stadskärnor.


Något som verkligen sticker ut är att de borgerliga nu börjar använda köpt annonsplats i rikstäckande tidningar till att förlöjliga exempelvis Lars Ohly.

Jag tänker bla. på en stor annons där alliansen frågar sig:

"Vem skall bli utrikesminister om de rödgröna vinner ? Lars Ohly ? HAHAHAHA"

Jag tolkar detta som att den borgerliga alliansen har så mycket pengar i valkassan att de helt enkelt har råd att kasta bort pengar på att svartmåla andra.

Något som också sticker ut är den borgerliga alliansens totala massmediala övertag i form av populära annonsplatser i stadskärnorna på företaget JCDecaux ljuslådor.
Här kan man ju fundera på om aliansen erhållit någon sorts mängdrabatt, om det rentav är så att de fått generellt lägre priser, om JCDecaux gett ett litet anonymt "bidrag" till moderaternas valkassa.
Frågan som också bör ställas är om kommunerna får något alls av alla hundratals miljoner som JCDecaux dragit in senaste månaden. Det är annonsplats på kommunens mark vi talar om.

Vad får kommunerna för att skänka bort fysisk annonsplats till JCDecaux ? Inget ? allt ?

Men det jag mest reagerar mot är att jag ute på stan bland människor och i näringslivet INTE alls märker av den ledning som många små opinionsföretag rapporterar om, snarare upplever jag en 50%/50% känsla , och kanske tom. lite lite övervikt åt de rödgröna.

Nu skall man naturligtvis inte dra slutsatser av egna erfarenheter, men jag skulle inte bli förvånad om dessa siffror visar sig vara felaktiga på valdagen !

Dessutom är de där små opinionsföretagen ganska oseriösa, och beställarna av siffrorna har senaste månaderna mestadels varit borgerlig media, så opinionssiffrorna kan ha fått "eget liv" och blivit opinionsbildande i stället för att vara representativa som mätningar.

Kanske är detta en välfungerande strategi att trycka ut siffror som är positiva för alliansen och hamra in budskapet i skallen på alla lättrörliga och ointresserade väljare så att de tippar över till att rösta på alliansen ?

Jag tror det, och jag tror att det fungerar, om än inte så väl som de senaste siffrorna försöker påvisa.

En vanlig missuppfattning jag dagligen möter bland människor är att

"Om SD kommer in i riksdagen så kommer de sätta stopp för invandrarna så att det blir MASSOR pengar över till oss andra"

Jag brukar då fråga personen om denna verkligen tror att dessa förmodade insparade miljarder kommer att delas ut bland oss vanliga människor ? , och hitils är det faktiskt ingen som trott att förmodade insparade pengar skall delas ut bland oss vanliga människor , och så fort spräcks illusionen om sverigedemokraterna och att vi alla skall bli förmögna om bara invandringen upphör.

Jag brukar också informera vederbörande om att det är väldigt väldigt få av oss svenskar som i realiteten är beredda att ta många av de lågavlönade lågstatusyrken som många invandrare har.
Och handen på hjärtat... så vet de flesta av oss hur det ligger till med att städa toaletter och göra andra lågstatusuppgifter på obekväma tider till låga löner. Ingen villk ju göra det om det kan undvikas - ja förutom Moud Olofsson då som tror att alla vi andra som inte bor i Stockholm älskar att åka till Djursholm och Täby för att där skrubba andras toaletter mot att de får ännu lägre skatter i form av RUT-avdrag.

Tror du att den gemene medelinkomstaren som tjänar 239 tusen kronor om året verkligen förstår vad en borgerlig regering innebär ? Jag tror inte det, faktum är att det är väldigt få av dem jag talar med som ens förstår hur skattesänkningarna är konstruerade och än mindre vad utförsäljningarna av statlig egendom inneburit.

Tragiskt ? javisst, men som man sår får man skörda.
Och med en eventuell borgerlig valseger går vi in i en ny epok där många tror sig tillhöra de som tjänar på alliansens politik - men få gör det i verkligheten.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Vill inte hänge mig åt pajkastning men visst skulle man kunna dra ner Bildt och Littorin med flera i en smutsig valkampanj. Jag menar: det är inte många regeringar som kan vifta med en minister som är misstänkt för folkrättsbrott (något som är iögofallande troligt) samt en som köper sex och sen väljer att avgå med ett avgångsvederlag på över 100 000 i månaden...Efter att ha nedmonterat AF och A-kassa och forslat folk till meningslösa Fas 3 program, som bara är en ursäkt för att hans utvalda konsulter ska kunna tjäna 15 000 000 om året. DET är skamligt men tyvärr inget att skratta åt.

Bunny sa...

Sv: Tack så jättemycket!!

Jo, vi får hoppas på ändring, men den kommer inte komma fort nog…

Mvh Bunny