fredag 23 oktober 2009

Öppet brev till Läkarförbundet !

Bästa Eva Nilsson Bågenholm,

Under nästa år kommer över 50000 långtidssjuka att tvingas ut ur sjukförsäkringen till följd av lagförändringarna som trädde i kraft 1 juli 2008. Det räddningspaket som socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson presenterade i mitten på september medför föga förändring för majoriteten av de sjuka, då nivån i introduktionsprogrammet är i paritet med försörjningsstöd och kraven att delta i aktivitetsprogrammen för många sjuka är oöverkomliga.


Förutom de grupper som tvingas ur sjukförsäkringen pga de nya tidsgränserna, tillkommer en stor grupp som förlorar sin sjukpenning/sjukersättning eftersom försäkringskassans handläggare inte godkänner läkarnas värdering av nedsatt arbetsförmåga. Ett stort problem här är att begreppet "arbetsförmåga gentemot hela den nationella arbetsmarknaden" fortfarande saknar definition, vilket medför en olöst rättsosäkerhet i sjukförsäkringen. Anna Hedborg hade till uppgift att klarlägga detta begrepp, men fann uppgiften övermäktig och har nu övergett den ambitionen. Trots detta är begreppet "arbetsförmåga" fortsatt centralt i den nu gällande sjukförsäkringen. Detta kan inte annat än innebära att rättsosäkerheten och godtycket i bedömningarna av sjuka människors rätt till ersättning från sjukförsäkringen tillåts fortsätta.


I läkartidningen den 29/9-09 kan man läsa att Anna Hedborg nu föreslår ett nytt sjukförsäkrings-system där läkarna frikopplas från sjukförsäkringen efter 180 dagar. Möjligtvis är detta bekvämt för läkarkåren som slipper svåra bedömningar och konflikter med försäkringskassan. För patienterna innebär dock detta att man lämnas helt ensamma i relation till försäkringskassan.Desperationen bland Sveriges långtidssjuka är stor och närmast dagligen kommer jag i kontakt med människor som brottas med tankar om att de inte orkar kämpa vidare. Tanken att inte bli tagen på allvar, att bli ställd inför krav på prestation som man inte mäktar med och hot om att helt förlora sin ekonomiska trygghet blir för tungt. I detta läge blir jag mycket bekymrad över läkarförbundets tystnad i frågan. Är inte våra patienters väl och ve en viktig fråga för oss läkare ?

Med vänlig hälsning och hopp om svar!

Jenny Fjell


Leg läk och Med. Dr.

ST-läkare i Psykiatri

samt

Intiativtagare till Nätverket Resurs (Respekt för sjuka och utsattas rätt i samhället)

http://resurs.ning.com


________________________________________________________________


Åvan publicerar Jag Jenny Fjell´s öppna brev till Läkarförbundet precis som många andra gjort under dagen , det kommer att bli mycket intressant att följa huruvida Läkarförbundet kommer att beröra frågan.

3 kommentarer:

Tankesmedjan Det sovande folket sa...

Det finns faktiskt läkare som bryr sig! Annars får man väl säga att den planerade bristen på läkare som läkarfacket medverkat till inte direkt har stärkt folks förtroende för läkarsläktet! Skönt därför att höra att det finns läkare som faktiskt bryr sig om människor och inte bara den egna plånboken och "swingen"!

Kraxpelax sa...

Sjukförsäkringsskandalen. Döende cancerpatienter berövas sin sjukskrivning. ARBETSLINJEN ARBETSLINJEN ARBETSLINJEN ARBETSLINJEN. Så lyder terrorns sirener.

Man får faktiskt lov att förutsätta, att våra politiker INTE är idoter. De ska KUNNA sina saker, annars har de inte i politiken att göra.
.
God Morgon Sverige! Nu plötsligt slår de minsann alla ifrån sig på Hycklarnas Marknad (se knuff.se). "Det här var inte avsikten!" Skitprat. Aftonbladet har dragit upp det här gång på gång på gång i sin serie Det Nya Tuffa Sverige, och själv har jag drivit en skarp kampanj i veckor. Inte faaen har man sett röken av nån reaktion bland politikerbråjjlersarna på knuff.se, inte; de har tigit allihop som sju dövstumsinstitut; och de har tigit medvetet; konspirativt. NU får de kalla fötter och skyller ifrån sig ALLT ansvar för de avskyvärda missförhållanden de SJÄLVA hela tiden tillstädjat, stött och förtigit. Så djävligt är det.
.
Det är nämligen så, att lagarna stiftas av våra politiker. Det är också så, att lagarna är till för att skydda medborgarna. Om våra politiker haft god vilja hade det varit HUR LÄTT SOM HELST att redan från början undanröja möjligheten till det avskyvärda, i sannimngv fascistoida, missbruk som äger rum, genom en kortfattad, klar och tydlig lagstiftning som alla kan förstå. Nu skyller de ifrån sig hänsynslöst: "!det kan alltid bli fel blah blah blah blah". SKITPRAT! Vad är det för lagstiftning vi har? Jo ett gummiartat sammelsurium som kan tolkas hur som helst, och varför har de gjort det, våra karriärpsykopater i rixnatten? Jo, JUST för att möjliggöra det missbruk och de omisskännliga förhållanden som går i dagen - för att på så sätt kunna spara i smyg och därmed sänka skatten för sig själva genom att skyffla ut sjuka människor i socialbidrag och misär. Så skitigt är det.
.
I sanning, avsky är vad de förtjänar!

- Peter Ingestad, Solna

Marcus , Likvidvänster sa...

Kraxpelax : Det jag hoppas på är att nedmonteringen av sjukförsäkringen nu uppmärksammas av så många att detta får ett slut och att reglerna ändras så att sjuka verkligen kan få den hjälp och ekonomiska trygghet vi som svenska medborgare har rätt till.

Det är skandalöst att prioritera skattesänkningar framför grundtrygghet till sjuka människor som redan är en utsatt grupp.