tisdag 22 november 2011

Bara vänstern och miljöpartiet som står pall ?

Kan det verkligen vara möjligt år 2011 , att endast vänstern och miljöpartiet är de partier som är för redovisning av partibidrag ?

Hur ställer sig sverigedemokraterna i frågan ?

Jag kan ha en viss förståelse för att moderaterna med sina nära band till arbetarfientliga lobbyorganisationer som timbro och svenskt näringsliv inte vill skylta med vart de får sina pengar ifrån, det vore helt enkelt för genomskinligt för den stora del knegare som nu röstar på moderaterna. Det skulle sticka för mycket i ögonen på en vanlig arbetare och se att lobbyorganisationer som står i direkt opposition också ger bidrag till samma parti som denna tänkte knegare nu röstat på. Fast hur många av moderaternas nya väljare vet egentligen vilken sorts organisation timbro eller svenskt näringsliv är ?

Jag tror det är väldigt få.

Att sossarna står relativt nära LO torde inte vara någon nyhet för nästan någon så att socialdemokraterna nu viker sig i frågan om lag till partibidrag tycker jag är ganska dåligt för oss väljare, lite dåligt för sossarnas trovärdighet bland de väljare som är pålästa och bryr sig, men framförallt, ursäkta ett slitet uttryck, är det dåligt för demokratin.

Skönt att vänsterpartiet och miljöpartiet föregår med gott exempel, men skall det verkligen vara så jävla svårt för alla andra partier att förstå att all typ av hemlighållande bidrar till ökat politikerförakt ?SVT

SvD/Schibstedt

5 kommentarer:

Anonym sa...

Det är nog inte bara Moderaterna som får ekonomiska medel från Timbro skall du se !

Anonym sa...

Välkommen tillbaka !

Tankesmedjan Det sovande folket sa...

Tyvärr tror jag att Anonym har rätt! Skulle inte förvåna mig om S fått partibidrag från riskkapitalister. S måste dra en gräns någonstans nu och göra sig av med Timbro-pojkarna i partiet. Alla sossar jag känner (det är rätt många) är helt emot vinster inom skola, vård och äldreomsorg. Någon kan tänka sig kooperativa lösningar men utan vinstintresse. Jag har en misstanke att de marknadsliberala sossarna är en mycket liten minoritet men har stort inflytande i partiet. Dessa måste nog bort ur S om det ska bli ordning. Titta på tex Widar Andersson som är "etisk rådgivare" åt Carema (tillsammans med Axen-Ohlin). Han är en skam för S.

Marcus , Likvid Vänster sa...

Peter : Tack !

Jag är tillbaka full av nya ideer och jag har funderat lite på nyttan med att blogga på en liten blogg som knappt har några läsare jämfört med de största bloggarna.

Iaf. så har jag kommit till lite slutsatser och det får framöver styra hur jag disponerar min tid.

Sovande Folket : Jag tycker det känns kass att inte S gör det som är rätt. Kanske viker sig här S för moderaterna så att de gemensamt med regeringen kan få igenom ökat partibidrag från oss skattebetalare.

Ingenjören sa...

Om jag ska komma med ett par gissningar om varför SD inte vill att partibidrag ska redovisas är mina två främsta gissningar att de 1) har ett litet antal storgivare som inte vill bli sammankopplade med partiet och 2) att de eventuellt får pengar från det land som allt sedan mössornas tid försökt köpa inflytande i riksdagen. Det skulle i alla fall förklara SDs, en aning underliga, beteende i försvarsutskottet.