onsdag 6 februari 2013

Ensamma människor inom SD ?

Kvällens uppdrag granskning handlar om näthat och jag sitter och tittar på det just nu, ganska intressant program. Gemensamt för de som utsatts för olika typer av hat är att de nämner SD sympatisörer och högerextrema som de mest extrema och de som lättast triggas igång.

En programledare på Aktuellt nämner att det räcker med att hon läser upp nyheter om asylärenden eller intervjuar Jimmy åkesson för att hoten skall hagla in.

Är SD sympatisörer verkligen så jävla ensamma och bittra att de sitter hemma bakom en skärm och anonymt börjar hota nyhetsuppläsare ?

Vad säger detta om folkhälsan ?

Titta direkt på SVT-play http://www.svt.se/ug/hotades-att-stenas-och-valdtas

Vidare i programmet får man se människor som hotat en 21 årig tjej med våldtäkt, UG söker upp några av hotarna och flera av dem visar sig vara invandrare, det finns mao. idioter också bland grupper av människor som borde veta bättre.

5 kommentarer:

martin sa...

Det har mycket med alienation att göra ja. Men det handlar också om den moderna utvecklingen och internet. Förr fick du ta det dåliga med det bra, du tittade på TV och utsattes därmed för saker som du inte gillade tillsammans med saker du gillar. In kommer internet, plötsligt väljer du allt du vill se, det som irriterar dig undviker du. När du då i din alienation söker kontakt på internet så kommer du så småningom hamna på platser där dina attityder förhärskar, där du bekräftas konstant. Du får ingen utmaning av dina attityder och åsikter och de blir förstärkta av massa andra människor på nätet. Du hamnar i ett mikrokosmos med sina egna värderingar, där hjärntvättar folk varandra till fanatiker. Fanatiker med värderingar om att det är ok att kalla folk för hora för de har en avvikande åsikt, att hota och försöka tysta meningsmotståndare är ok. Det är liksom det man lär sig på de siter man besöker.

Internet trodde man skulle bryta all segregation, men det hade den motsatta effekten.

Marcus , Likvid Vänster sa...

Jo det tror jag du har rätt i. Nu är det många som "prenumererar" på sin egen världsbild i alla medier.

Anonym sa...

Håller med Martin. Sen tror jag fet förekommer från alla håll, inte bara SD. Jag vet det, faktiskt. Tror tyvärr att kommentarerna avspeglar stämningen i samhället, eller så möjliggör internet att man tappar hämningarna, precis som när man är full. Det finns inga moraliska tecken som hindrar ens beteende, man måste själv stå emot impulserna.

Det ursäktar givetvis inte råa sexuella hot. Men samtidigt så finns det människor som både är förnedrade och utelämnade, att då se på en hallåa som smörar för en moderat och som bjuder in Filippa och Fredrik till pratshower utan att nämna någon av deras reformer....ja det väcker ju till slut ont blod. Det är ett uttryck för en maktlöshet också.

martin sa...

Peter,
ja, maktlösheten är central då den ofta är den som leder till den impotenta ilskan. Maktlöshet får människor att slå vilt omkring sig.

Tankesmedjan Det sovande folket och Den konspiratoriske lille mannnen sa...

Kvinnor verkar vara oerhört provocerande och verkar få ta emot det mesta av hatet. I och för sig fanns inga direkta bevis för hur det förhåller sig. Det verkar dock som om hoten är mer brutala och förnedrande emot kvinnor. Utvecklingen emot jämställdhet har ju gått bakåt så detta kan ju vara ytterligare ett symptom på detta.