måndag 6 maj 2013

I händerna på borgerligheten.

Kvällens partiledardebatt visade tydligt vad som händer när programledarna, kommentatorerna och rubriksättare har en borgerlig agenda.

Debatten leddes av Mats Knutson och Anna Hedenmo, om Anna hedenmo är borgerlig eller inte råder det delade meningar om. Vissa menar att hon är relativt opartisk och endast har en mindre benägenhet att ställa mindre besvärande frågor till borgerliga politiker.

Att Mats Knutsson, precis som K-G Bergström och Lars Adaktusson är tydligt borgerliga råder det ingen tvekan om, och jag tror inte ens att de som lever kvar i 70-talets medievärld där journalister "var vänster" skulle påstå något annat.

Efter partiledardebatten är det Margit Silberstein som får agera "vis och opartisk" när hon kommenterar. Eftersom Silberstein så ofta figurerar i sammanhang där borgerliga politiker hålls om ryggen och rödgröna kritiseras så är det min fulla övertygelse att hon sympatiserar med nuvarande borgerliga regering. Silberstein har som bekant också arbetat åt borgerliga/liberala Göteborgsposten samt åt oberoende moderata Svenska Dagbladet.


Efter debatten kan vi på SVTs första sida se några bildrutor med, enligt rubriksättarna, sammanfattande kommentarer.

Bla. kan vi läsa att Löfven "Pressades hårt om jobben" , denna rubrik kan tolkas som att Löfven skulle ha något att stå till svars för trots att han sitter i opposition.

Reinfeldt däremot lyfts fram som om han är "beredd att ge mer pengar till försvaret", och vem skulle annars göra det eftersom det är han som är statsminister och tillsammans med sin nuvarande borgerliga regering sålt ut många av våra gemensamma tillgångar.

Sedan får Annie Lööf kasta lite sten på Sjöstedt när hon tycker att han "bedriver en kvinnofientlig politik"

Den vakna och analytiska tittaren kan ju undra om det är PublicService eller om det är en uttalat borgerlig TV-kanal som har detta upplägg på en partiledardebatt. Andra vakna och analytiska läsare kan ju misstänka att många oppositionskritiska artiklar publicerade på SVT utan signatur mycket väl kan vara skrivna av Silberstein eller andra tydligt borgerliga journalister. Vad vet man.

Helt klart är att om oppositionen vinner, så är det en otrolig bedrift och vi Svenskar kan då vara stolta över att ha en gemensam klarsynthet i en medievärld totaldominerad av borgerliga och nyliberala intressen.


Svd , oberoende Moderat  Svd , oberoende Moderat SR, Borgerlig PublicService ?

2 kommentarer:

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Gabrielle Björnstrand sa...

Yess du har så rätt!