torsdag 4 februari 2010

DN. sparkar 100 personer.

Idag rapporterar Dagensmedia att minst 100 anställda på den borgerligt liberala dagstidningen Dagens Nyheter skall få gå, det kommer att röra sig om mycket redaktionell personal.

Kan det vara som så att snålheten bedrar visheten eller har Bonnierkoncernen tagit det beslutet att DN. tappat så mycket av sin opinionsbildande roll att det börjar bli dags att avveckla verksamheten ?

DagensNyheter erhöll 2008 13 miljoner kronor i presstöd i form av distributionsstöd.

Så sent som 7 November 2009 sade Jonas Bonnier i Ekots Lördagsintervju att han är helt övertygad om att det kommer och finnas en plats för dagstidningar på lång sikt , och att han är beredd att investera länge. På frågan "Vad betyder länge och hur länge kan man bära en förlust?" svarar Jonas Bonnier : "Att han är beredd att fortsätta driva DN med förlust så länge han har en positiv syn på framtiden."

Kanske har den positiva synen nu avtagit.

En skröna som fortfarande behandlas som en sanning hos många högerbloggare är att Svensk media förvisso till över 70% är borgerlig , men att hela 90% av journalisterna röstar på Vänsterpartiet. Detta är naturligtvis helt befängt då journalisterna idag utgörs av medelklass som delar medelklassvärderingar och redaktionerna bestämmer vad som skall skrivas , nu får vi se om stora nedskärningar av personalstyrkan hos Dagens Nyheter kommer att förändra hur skrönan används av högerbloggare och mindre nogräknade debattörer som fått sina 20 sekunder i något debattprogram på TV.

Jag hoppas att en positiv bieffekt kan bli att många av de friställda journalisterna fortsätter att göra sin röst hörd genom alternativa mediekanaler som saknar högervridningen.

4 kommentarer:

Åsa sa...

DN och SvD har förändrats de senaste åren. Ledarna har blivit mer och mer aggressiva, krönikörer och bloggare är så oförbehållsamt konservativa. Detta hade man väl kunnat leva med, men, det är bara att strunta i att läsa. Det verkliga problemet är att under denhär mandatperioden har granskningen av makthavarna totalt havererat. Klippa och klistra ur pressmeddelanden, i princip. Det man inte köpt in från TT. Otroligt tandlöst så fort de bevakar Alliansen.
Tråkigt för redaktionen att tappa så mycket folk just när vi får en regering som ägarna kommer att vilja hårdgranska. För första gången på 4 år kommer ägarna kräva riktiga grävjobb. Kan man ju hoppas.

Själv kommer jag på mig med meningslöst slösurfande på DN för ren nyhetsuppdatering. Och att jag hakar upp mig i de kassa kommentarerna, där man inte kan svara någon specifik och där de 500 tecknen stoppar alla djupare funderingar. Avgiftsbelägg skiten, så slipper jag hamna där!

Torbjörn k. sa...

Ni känner väll till att DN censurerar alla kommentarer som har kritik mot Alliansen ?

Den borgerliga bloggaren Cornucopia har skrivit om det här : http://cornubot.blogspot.com/2010/01/censur-ab-det-ar-vi-som-bestammer-pa.html

Marcus , Likvidvänster sa...

Torbjörn : Ja jag har läst det och är dels inte förvånad, men jag är förvånad över att det inte får mer uppmärksamhet för censur i syfte att bilda opinion och reglera åsikter är ganska allvarligt.

På ett sätt kan man se det som en ökad desperation från högern när vanliga proletärer börjar använda sociala medier och förbättra sin kompetens gällande informationshantering.

Olof sa...

Jag tror inte att problemet är att det finns så många högertidningar, problemet är att vi saknar en ordentlig dagstidning som är vänster. Den enda stora tidningen som är vänster är Aftonbladet som förlorat trovärdigheten.

Vi behöver en ny tidning som kan representera en ny vänster.