lördag 23 oktober 2010

Orkar vi bry oss ? Shoppingveckan stundar snart !

Först fick vi veta att Irak var fullmatat med massförstörelsevapen - vapen som visade sig vara fantasier.
Sedan fick vi veta att USA ville göra Irak "bättre" och mer demokratiskt , men något tal om Iraks olja det fick vi inte höra.....

Nu vet vi att tortyren som systematiskt utfördes av väststödda säkerhetsstyrkor också drabbade civila och barn.

Men är vi förvånade ? orkar vi bry oss ?


Det är snart den 25e och då smäller det ! , visst är det lite av ett antiklimax att det dopade lönekuvertet inte damp ner i brevlådan nu lagom till helgen - men det kan bli en blytung shoppingvecka med start direkt på Måndag efter lunch !


Kan vi Svenskar ställa in oss i kön av blaserade Europeér som är för likgiltiga för att bry oss om lite barntortyr i Irak ? Eller är vi så massmedialt avtrubbade att vi inte orkar ta in något mer vid sidan av att förverkliga oss själva med shoppingorgier och ångestblandad förväntan inför den snart stundande konsumtionsorgien vi kallar jul ?

Många känner naturligtvis maktlöshet inför något vi vet är åt helvete fel men inte kan göra något åt. Hur skall man då förhålla sig till lite barntortyr utan att behöva bli för personligt engagerad ?

Högerbloggaren cornuccopia har hittat sitt eget förhållningssätt genom att utmåla det hela som en välregiserad teater, det är ett bekvämt ställningstagande som är lätt att ta till sig utan att man behöver bli upprörd.
Riktigt smidigt i dessa tider av RUT-avdrag när vi medborgare samlas under reinfeldts skyddande vingar i olika riksangelägenheter som att hjälpa invånarna i Stockholms kranskommuner med deras livspussel.

Trevlig helg bästa bloggläsare ! Snart smäller det !

2 kommentarer:

Cornucopia? sa...

Bekvämt och bekvämt. Wikileaks sitter på massvis med dokument som whistleblowers laddat upp, men släpper bara redan känd information om att kriget i Irak är och har varit ett helvete.

Minst en ledande person inom Wikileaks har hoppat av organisationen eftersom Assange inte vill släppa andra dokument än anti-USA.

Det viskas också om att Wikileaks bara är en front för att få whistleblowers att ladda upp sin info. Inte för att avslöja dem, utan för att frysa läckorna tills vidare och bara läcka icke-nyheter.

Vi vet att Assange använder sitt rockstjärnestatus för att k****a runt när han på bidragsgivares bekostnad flyger världen runt och lever på hotell. Bond, Julian Bond.

Snarare visade de senaste läckan att de allra flesta dödsoffren och övergreppen har skett genom att irakier dödat irakier. Amerikanarna verkar ha skjutit mer "friendly fire", dvs på egna eller allierade trupper, än de skjutit på irakier.

Precis som i Afghanistan, där Wikileaks Afghan War Diary visade att >90% av civila dödsoffer berodde på talibanerna.

Men det är inte vad Wikileaks presenterar. De presenterar att det är USA som står för dödandet, men det är alltså en lögn. Och folk köper den teatern för de kan ju inte själva gå igenom 400 000 dokument.

Marcus , Likvidvänster sa...

Visst är det flera personer som har hoppat av Wikileaks, fast att anledningen skulle vara att Assange endast vill släppa dokument som smutskastar USA tvivlar jag på.

Jag delar inte riktigt din uppfattning om Wikileaks fast jag håller med om en del.

Många svenskar verkar väldigt förvånade över vad krig får för direkta och indirekta följder, löpsedlarna över de Svenska soldater som omkommit i Afganistan tycker jag tyder på den saken så där delar vi precis samma åsikt.

Åker man till ett krig som soldat, och deltar i kriget är det fullt tänkbart att man avlider.
Precis som med allt annat så kommer det förr eller senare att dyka upp en svart svan.

Att måla ut dessa dokument som gammal skåpmat tycker jag är ett bekvämt förhållningssätt, självklart är det en del gammal skåpmat. Fast det förändrar inte det faktum att hela bloggosvären kan gå i taket över vem som vinner melodifestivalen men att detta eländiga krig med många civila offer inte ens verkar värt att engagera sig i.

Det är bekvämt att inte ta ställning.