lördag 16 mars 2013

Småbizarrt på Cypern

Tydligen skall Cypern få ca 100 miljarder Svenska kronor i form av ett nödpaket, ganska sjukt med tanke på hur otroligt mycket pengar det finns på ön. Tillgångarna är naturligtvis placerade där av skattemässiga skäl och endast förmögna människor och bolag samt stiftelser har några riktiga pengar samtidigt som den vanliga Cyprioten är ganska fattig.

Cypern har aldrig riktigt återhämtat sig efter Turkiets ockupation 1974 och mycket av Cypern är fortfarande ockuperat av Turkiet, särskilt de östra delarna där de största turistanläggningarna och en del industrier var placerade.

De 100 miljarderna är pengar som de vanliga Cyprioterna kommer att skuldsättas för och pengar vanligt folk kommer att få betala tillbaka, trots att det finns mycket stora tillgångar på Cypern, men som ägs av andra än folket, folket blir skuldsatt och tvingas bli belånade för att upprätthålla det nuvarande systemet med gigantiska klyftor. Koncerner i ena ringhalvan och vanliga Cyprioter i den andra.

Det är trots allt lite positivt att Cypern "tvingas" höja bolagsskatten en aning, eftersom pengar så lätt kan flyta över gränserna mellan länder blir situationen ohållbar om vissa länder har mycket låg skatt samtidigt som de väljer att ha låg standard på alla former av skattefinansierad välfärd, då får man rika företag som skriver sig i de länderna och vanliga arbetare som är beroende av välfärden får bo i länder med högre skatt.


Länk SVD, (borgerlig liberal)

Jag skulle inte ha något emot låga skatter såvida länderna som valde att ha de skattesystemet mirakulöst kunde erbjuda de som skapar dessa värden välfärd.

Inga kommentarer: