lördag 16 mars 2013

Så skulle Cypern gjort i stället


Kravet från EU för att erhålla räddningspaketet var bla. att engångsbeskatta pengar på Cypriotiska bankkonton, skatten blir 6,75 procent på konton upp till 100 000 euro och 9,9 procent på banktillgångar över 100 000 euro.

Det hade varit mycket bättre om konton tillhörandes vanligt folk inte alls beskattades och enbart konton med mer än kanske "en kvarts miljon Svenska" beskattades.

Det här visar lite på hur långt stater är beredda att gå för att rädda bankerna som blivit "To big to fail" och kan bete sig precis hur de vill och alltid bli räddade.

De banker som skall räddas på Cypern har plockat ut mångmiljardbelopp i bonusar samt spekulerat bort gigantiska summor av sina egna och av sina kunders pengar, för detta borde de ansvariga få en rättslig påföljd samt att de banker som inte klarar sig borde få gå i konkurs.

Eftersom EU nu går in med cash så lär sig bankerna att de också i framtiden kan göra likadant och bli räddade igen.

I förlängningen kanske kontohavare i andra länder blir engångsbeskattade för att rädda banker som försnillat pengar, kan det hända på Cypern kan det hända här också, iaf. i något land där bankerna för tillfället försnillat extra mycket och känner att de behöver nya friska miljarder in i kassan.

En annan variant vore att förstatliga de Cypriotiska bankerna som nu tigger pengar.

Detta visar på vikten av att ligga väldiversifierad, dvs. att ha tillgångar i lite olika former som pengar, hus, skog, fysiskt guld och kanske ett företag ?

SR (Publicservice)

Inga kommentarer: