lördag 5 mars 2011

Privatisera SMHI - slipp alla dåliga prognoser !

Lagom till helgvädret gör miljöminister (C) Andreas Carlgren ett udda utspel, eller så är det bara ren och skär tanklöshet.

Varför inte privatisera hela SMHI så borde väderprognoserna bli bättre och mer exakta, kanske kan självaste vädret bli bättre om vi privatiserade SMHI ?

Hur skulle nu denna privatisering av SMHI kunna bli verklighet och hur skall det nya konkurrensutsatta vinstdrivande SMHI kunna tjäna pengar ? Där får vi återkomma till alliansregeringen och invänta ett remissvar - någon har säkert en lösning ! :-)

Nu skall jag inte gå händelseförloppet i förväg men törs vi gissa på att när SMHI börjar ta betalt för sina väderprognoser till vanliga privatpersoner så kan kostnaden för en prognos också bli avdragsgill med RUT-avdrag ?

På så vis står staten och vi skattebetalare för SMHI´s kostnader, precis som nu, men med den lilla skillnaden att de som har råd med en väderprognos kan få betala lite mindre skatt jämfört med de som inte har råd. :-)

Fundera lite på detta Carlgren ! Det är trotsd allt en WIN-WIN-situation vi talar om här.

5 kommentarer:

Alexander den store sa...

Det är länge sedan SMHI tog betalt för sina prognoser och tjänster!

p0hlman sa...

Ja fast inte direkt till vanliga privatpersoner, Vi tänker oss en ny struktur i samhället där de fattiga inte får ta del av väderprognoserna utan helt enkelt får ta vädret som det kommer.

SMHI behöver trots allt inte vara statligt, det blir mycket bättre om vi privatiserar SMHI - framförallt blir prognoserna bättre och bättre väder tar vi som en sekundärvinst.

Alexander den store sa...

På min tid vid SMHI/Malmö kostade en dygns prognos till privatperson 300 kr.
500 kr för en 3-dygns.
I dag finns det redan privata vädertjänster i världen, de flesta sysslar dock bara med sk konsultverksamhet.
Vill du ta del av SMHI:s prognoser för "fattiga" så gör du redan det, du ser på Tv eller SR, kanske läser du någon tidning. Alla dessa tjänster har du betalat indirekt till mediabolagen som köper dom av SMHI.

Pohlman har visst ett eget bolag men hans prognoser baseras på SNHI:s materilal och underlag.
Det blir alltså varken bättre prognoser för att man privatiserar.
Det vet alla vädertjänster och meteorologer i världen redan om. Presentationen av dessa är istället det du får betala för inget annat.
Sen så ansvarar SMHI för mycket mer än bara väder prognoser se deras sajt. Men inget är gratis där heller. SMHI är ett affärsdrivande verk samt en myndighet, vid katastrofer och dyl. mm. Clicka gärna på länken Whats up with that i min blogg, så får du reda på hur WMO och alla de privata amerikanska bolagen jobbar om du är intresserad. Du kan även fråga Birger Schlaug mp, han har varit väderobservarör i Vingåker en gång i tiden, du får samma svar av honom skulle jag tro!

Marcus , Likvidvänster sa...

Alexander :

jag hoppas Du förstår att detta om att privatisera SMHI och uppnå bättre prognoser samt bättre väder är skämtsamt menat. Dock skall man inte bli förvånad om det verkligen sker, som involverad i jordbruksverksamhet här på östgötaslätten är jag väl medveten om att det går att köpa olika typer av väderdata från bla. SMHI, jag känner ett flertal som gör det regelbundet samt också de som har någon sorts prenumeration, sen vad det ger i mervärde utslaget på en 10 års period kan väll diskuteras...

Anonym sa...

Haha! WTF! Kan de inte ordna så vi får köpa oss bättre väder och att de utan pengar alltid får ha det regnigt och gråmulet