torsdag 2 februari 2012

Övre medelklassfamiljer på sportlovscharter ?

I dag har SVT en rubrik, som vi får förmoda speglar den sociala statusen hos nyhetsredaktionens anställda ?

Är det verkligen standard att barnfamiljer ger sig iväg och åker flygplan så fort det finns lite ledig tid i form av sportlov, eller är det ett nöje som ett fåtal ägnar sig åt och att detta fåtal finns väl representerade ute bland landets journalister ?

SVT lägger upp rubrikerna enligt :

Charterstrejk hotar till sportlovet

Facket varslar om charterstrejk.

Flera av de större resecharterbolagen hotas av strejk lagom till sportlovet. 

Här får läsaren av artikeln skenet av att det är "Facket" som bär skulden, det finns faktiskt en anledning till att kabinpersonalen kommer att strejka om ingen uppgörelse nås.

Vidare kan man få för sig att "resecharterbolagen" är de som är hotade, att de är hotade av någon farlig makt, kabinpersonalen ?

Just att artikeln verkar förutsätta att det är en självklarhet för vanliga barnfamiljer att en flygresa står för dörren så fort det är sportlov får mig att undra hur människor egentligen lever, tjänar de flesta så fruktansvärt bra att man ledigt baxar in ungarna i stadsjeepen för en flygresa som om det vore det normala att göra ett sportlov i stället för att ta med ungarna ut i skidspåret i området där man bor ?

Om det nu har blivit så att charter är den nya normen vid sportlov, vad skickar det för signaler till våra barn om man tänker lite på det här kring växthuseffekten ?

Detta är inte kvalitetsjournalistik som SVT presenterar, och att ursäkta sig med att det är ett snabbt pressklipp direkt taget från TT gör inte saken bättre.
 
Jag kanske har missat de senaste årens utveckling, men kommer det att vara klimatmässigt hållbart med flygresor som sportlovsunderhållning i framtiden ?

Det vore intressant att veta om det verkligen är så många barnfamiljer som åker på en charterresa under ett sportlov i Februari att det verkligen förtjänar en rubrik på förstasidan en dag när vi får ytterligare ett varsel och arbetslösheten är 8% i riket som helhet, kanske är detta ett i-landsproblem som knappt förtjänar att uppmärksammas ?

Stackars de familjer som inte ens kan beklaga sig över kabinpersonalens eventuellt kommande strejk eftersom de är så fattiga att de inte ens har planerat in någon charterresa, fast de torde väll inte vara så många i moderatsverige ?

Också DN slår på stora trumman och gör rubrik om detta fruktansvärda ( ? ) hot mot chartertörstande barnfamiljer. SvD är inte sämre med en artikel under "näringsliv" , jag antar att de valde att placera detta under näringsliv eftersom de inte har någon plats för "hot mot övre medelklassmarkörer" :-)

5 kommentarer:

Anonym sa...

Jag läste en blog som länkades från Dagens Nyheter och han tyckte tvärtom att det är dåligt av de anställda att strejka.

Anonym sa...

Tror faktiskt att det snarare är regel än undantag att medelklassfamiljer drar utomlands på sportloven. Tänk dig själv: 2 stycken som tjänar 40 000 i månaden och uppåt, som fått 4 skatteavdrag....Som en skärrad moderatkvinna sa vid förra valrörelsen; ja, höjer de skatten så ryker thailandsresan

Marcus , Likvid Vänster sa...

Ja det är kanske så att det är snarare regel än undantag.

Jag vet inte ens om det skulle vara nyttigt för barnen att vänja sig vid massor av dyra utlandsresor.

Anonym sa...

Ja, inte för alla givetvis. Jag vet ju många som inte har råd att åka nånstans alls. För de som skatteavdragen inte haft någon nämnvärd effekt.

anita sa...

Det går att läsa ut mycket om vår tid i medias rubriksättning.
Journalistkåren identifierar sig säkert med den här gruppen, därav vinklingen. Det sorgliga är att de barn som reser utomlands på sportlovet förmodligen är tongivande bland sina kamrater genom att uppfattas som lyckade. I själva verket kanske de hade mått betydligt bättre om de "bara" hade varit hemma med föräldrar som hade haft tid att vara tillsammans med dem en hel vecka.