torsdag 22 december 2011

Är Care(M)a helt ohjälpliga ?

När DN/Bonniers rapporterar om ytterligare en Care(M)a slutförvaringsplats för gamla där de anställda tävlar om att spara kateter, blöjor och mat så undrar Jag om företaget är helt ohjälpligt ?

Hur står det till hos de anställda gällande moral och eget tänkande ? Kanske tvingas de till att vara tacksamma över sitt lågbetalda jobb som vårdbiträde eller så har de helt enkelt slutat bry sig och upplever att det är likadant överallt ?

Skall man skratta eller gråta över att Care(M)a fortfarande får verka i detta land ? Det verkar ju inte finnas något stopp på eländet ? Ge företaget näringsförbud på stående fot !

media :
SVT/Borgerlig Public Service  
SVT/Borgerlig Public Service 2


Update :  För att försöka skilja ut mig från mängden av alla de som med rätta gnäller på Care(M)a så blir min julklapp till kommunerna ett enkelt sexpunktsprogram:
  1. Se till att den egna kommunalt drivna äldrevården regelbundet följs upp och håller så hög kvalitet att de anhöriga känner sig trygga - detta brukar vara en bra mätpunkt.
  2. Var beredda på att använda hårda tag och göra det som krävs för att kvalitetssäkra den kommunala vården - det är ingen fungerande lösning att lägga ut problemet på privata vårdbolag.
  3. Satsa på LÅNGSIKTIGHET i verksamheten - titta på vart ni vill vara om 10 år och arbeta ditåt.
  4. Uppmuntra Whistleblowers - deras insikt om verksamheten är ofta mer värd än alla konsultbolag som hyrs in för att göra bedömningar.
  5. Äldrevårdens ledord skall INTE vara effektivitet och snabbhet - ledorden skall vara långsamhet, medmänsklighet och kontinuitet.
  6. Börja arbeta för att de skattebetalande medborgarna skall förstå att BRA ÄLDREVÅRD KOSTAR - detta är den kanske största utmaningen och den viktigaste.

GOD JUL ! 

5 kommentarer:

Anonym sa...

Så enkelt och självklart det verkar när man läser dina punktade krav! Mycket bra.

Med andra ord: Det måste vara NÅGOT ANNAT som är ledstjärnan i den verksamhet som pågår i Carema, Attendo Care och allt vad de heter. Skulle man kunna tänka sig att det handlar om - profit? Nej, så fula tankar får man inte tänka. Fy skäms, Anita, farbror Borg har sagt att han ska lugga de andra farbröderna, så nu kan vi sova lugnt igen. Vilken tur att vi har farbror Borg!

God jul på dig själv!

Tankesmedjan Det sovande folket sa...

Ankan har återigen tagit fram och bullrat med de tomma tunnorna. Dessa företag kommer naturligtvis inte att ändra sig. Men bilden vi nu fått den senaste tiden ska nu ändras med hjälp av skattepengar. Sverige har blivit en mardröm i vaket tillstånd.

Marcus , Likvid Vänster sa...

Jag tror att det naturligtvis handlar om profit till 95% från vårdföretagens sida men från kommunernas sida handlar det om att slippa ha en tung, jobbig och krävande post på sitt bord och tvingas leverera en bra vård, därför blir det lättare för beslutsfattarna i kommunerna att lägga ut vårdboenden till externa bolag. Nu verkar det ju komma en tvångslag som tvingar kommunerna att skicka ut driften av äldreboende till lägstbjudande så kanske kommer nu också de kommuner som vill ta sitt ansvar tvingas att lägga ut driften.

Det måste vara FEL FOLK som sitter hos kommunerna om de ser mer fördelar än nackdelar med att skicka de gamla till carema !

Ankan skall vara glad att vi i Sverige gått från partival till personval ( i princip ).

Anonym sa...

Som du säger så har åldringsvården alltid varit en oönskad utgifts-post hos kommunalpolitikerna. Har själv jobbat i åldringsvård och vet hur tungt det är, och det var långt Innan privatiseringarna !

Dina tio budord är riktiga och bra.

Klart att Borg måste ha uppmuntrad de här riskkapitalisterna - de införde ju systemet! Hade det undgått dem på nåt satt, Hägglund tex ? Svar nej. Och det senaste utspelet av Borg är bara för att fjäska för väljarna som fortfarande tror att Moderaterna är ett folkrörelseparti...

Anonym sa...

Nu har det hänt igen.. en 15 årig flicka har avlidit. Attendo(dont)care ska ha näringsförbud i sverige, så enkelt är det. dom skall kastas ut.