tisdag 20 december 2011

Moderat ränteutspel flört med överbelånade

I morse sänktes reporäntan till med 0,25% till 1,75%, (SvD/Schibsted SVT/Borgerlig public service ) de flesta har slutat att prata om ekonomin och varför en räntesänkning sker - det enda som förefaller vara intressant är bolåneräntorna. Att riksbanken sänker vår reporänta, styrräntan, är egentligen ett sjukdomstecken som tyder på att vår ekonomi har börjat att bromsa in fast den nya medelklassen verkar se alla räntesänkningar som något positivt bara de själva får behålla jobbet. Många överbelånade känner att de totalt saknar kontroll över sin privatekonomi när det talas om räntejusteringar och känslorna är många så fort ordet räntor kommer på tal, kanske beror det på känslan av att vara utelämnad åt andras beslut är så stor.

Studio Ett låter i dag moderata Anna Kindberg Batra göra ett utspel i direktsändning.
Batra försöker ge en bild som visar att moderaterna står på bolåntagarnas sida och det är faktiskt en effektiv och välfungerande flört med moderaternas marginalväljare, knegarna som tidigare varit just knegare men som nu blivit övre medelklass på lånade pengar i bostadskarusellen.

Batra kör med klassiska retoriska utspel som:

-Kunderna undrar när är det VÅR tur att få ta del av räntesänkningarna !?

Ungefär som att det finns någon naturlag som säger att bankerna är skyldiga att basera sin 3-månaders rörliga ränta på reporäntan fast alla vet att reporäntan är en mycket kort ränta som inte, längre, har den funktionen.
Detta är naturligtvis exakt det många låntagare med för stora bolån vill höra, trots vår historiskt mycket låga bolåneränta där medianen för vår bolåneränta i Sverige är ca 6,6% och den nuvarande endast är ca 4,5% beroende på vilken bank man har. Exempelvis Swedbank 4,6% på rörlig 3 månaders ränta.

Batra fortsätter vidare i termer som "-Barnfamiljer och pensionärer som har det kärvt..."   , naturligtvis sägs inget om varför dessa grupper har det kärvt, kanske har det mer att göra med moderaternas förda politik än att riksbanken sänkte räntan med 0,25%.

Det är naturligtvis så att moderata batra tar tillfället i akt för att flörta med många bolånetagare genom att ställa sig på "deras sida" i en fråga som berör och upprör många, tyvärr saknar Studio Ett´s reporter kompetens nog för att kunna ställa batra mot väggen och ställa frågan om huruvida detta är ett utspel för att få billiga poäng eller om det helt enkelt är ett vurmande för den lilla fattiga människan som sliter och stretar med sina gigantiska bolån i kontrast till den gigantiska stora profithungriga banken.

Studio Ett´s reporter säger till och med i intervjun :

-Ja, jag kan inte det här men är det inte så att....?

Är det rätt att Public Service upplåter sin sändningstid till moderata utspel där det för den inbjudna politikern endast handlar om att sparka in öppna dörrar och ösa skit på bankerna ? Självklart kan man tycka, och ha rätt, i att bankerna faktiskt borde sänka räntan med 0,25% inom några veckor precis som när de höjer räntorna några veckor efter riksbankens höjningar. Om detta handlar inte mitt inlägg och jag tar absolut inte ställning för bankernas rättighet att tjäna pengar på människor samtidigt som de förväntar sig att alltid bli uppbackade med skattemedel när de är konkursfärdiga.

Att just värna om människor med jobb och stora bolån är mycket viktigt för moderaterna då en stor del av deras nytillkomna marginalväljare har just stora bolån, bolån som tecknades i och med att den moderata alliansen sålde ut allmännyttan för KalleAnkapengar, eller kanske runt 2009 då man kunde gå in på valfritt bankkontor och få ett bolån till under 1,5% ränta på stående fot  (!). Många var de som ryktes med i bolånekarusellen som snurrade allt snabbare, och med skattesänkningarna som grädde på moset var det många som såg sig göra en klassresa. Nu har det gått några år och inflationen har ätit upp det mesta av de skattesänkningar som vanligt folk fick , de som har kvar sin ökade köpkraft är de med högst inkomster. Därför är det naturligt för moderaterna att lägga mycket krut på att dessa marginalväljare inte börjar uppleva en klassresa tillbaka till den grå knegarvardagen. Det har trots allt varit ganska smidigt att använda villan som bankomat under bolånerallyt ! Och vem skulle inte säga ja till att "få" kanske 10 000:- kronor extra i månaden under flera års tid ?

Genom utförsäljningarna av allmännyttan tog alliansen strupgrepp på medelsvensson som nu sitter med så höga bolån att de inte vågar rösta på någon annan av rädsla att förlora skattesänkningarna, kärvare har det dock redan börjat bli i och med inflationens grepp om grupperna som tillfälligt fick lite ökad köpkraft. Ett direkt resultat av att fler och fler människor "äger" sitt boende kombinerat med stora dyra lån är att i tider av räntehöjningar, arbetslöshet och inflation så blir folk mer benägna att se över sitt eget hus på bekostnad av andra och just detta koncept passar väldigt bra ihop med den moderata politiken. För den riktiga övre medelklassen är detta naturligtvis bra, massor av skattesänkningar samt RUT och ROT, samtidigt slåss vanliga knegare om att få behålla jobbet för att på så vis kunna bo kvar.
6 kommentarer:

Anonym sa...

Tack för mycket läsvärt inlägg! Ja, visst är det beklämmande att public service bjuder in en m-politiker som helt ostört får smöra medelklassen.
Din tanke att medelklassen sitter i en bolånefälla som gör att de inte törs annat än rösta på alliansen är slående! Tack för den!

Tankesmedjan Det sovande folket sa...

Håller med Pyttipannan! SVT och SR har blivit PRAVDA. Kan det bero på att de 2009 gick in i Svenskt Näringsliv? Frånvaron av riktig oppositionspolitik och denna "rävsax" du beskriver tror jag är viktiga anledningar till att M-partistaten kunde gå "vinnande" ur senaste valet.

Marcus , Likvid Vänster sa...

Jag tror det är fler och fler människor som börjar se konsekvenserna av att allmännyttan såldes ut och att vi i ett slag fick hundratusentals bostadsägare i storstäderna som blivit allt mer benägna att kortsiktigt se om sitt eget hus.

Apropå något annat så upptäckte jag för någon vecka sedan att min blog inte gick att kommentera på, OM man inte gick ut till själva huvudsidan. Jag tar gärna emot synpunkter på sådan som inte fungerar.

Peter Madison sa...

Jag var helt övertygad om att väljarna inte skulle gå på Reinfeldts bluff en gång till vid valet 2010. Jag hade gruvligt fel. Nu tror jag dock alliansen sköter detta så pass "bra" att vi inte behöver väcka folket...

2012 blir ett intressant år då Reinfeldts minoritetsregering lär få det besvärligt. Carl Bildt kommer äntligen hamna i det klister han kokat under så pass många år att han blir omöjlig att ha kvar i regeringen och en förlust av Bildt lär svida för Reinfeldt. Sen har vi FP som väl är de enda på denna planet som vill gå med i euron helt och fullt. KD är på krigstigen och lill-Thatcher Lööf vill visa att hon och Centern minsann inte tänker låta Reinfeldt styra och ställa helt i den svenska politiken. Jag kan inte se hur Reinfeldt ska lyckas hålla ihop detta, med stöd av Sverigedemokraterna...

Om nu bara Sossarna kan hitta sin politiska kompass igen och tillsammans med MP och det "nya" vänsterpartiet med Jonas Sjöstedt kan jag inte se annat än att Reinfeldt mjuka sammetsbruna ögon kommer förvandlas till de svarta som egentligen är hans naturliga färg...

Tankesmedjan Det sovande folket sa...

Bildt kommer att backas upp av hela högern unisont. Han har många "hållhakar" på lämpliga personer annars skulle han fått avgå för längesen.

Högern hoppades mycket på EMU eftersom EMU skulle göra det möjligt att sopa undan alla spår av välfärdstat i alla länder i ett svep. Nu har man bytt taktik men visst vill högern fortfarande gå med. Det är bara det att för PR-firman M-partistaten är det just nu inte fördelaktigt att yppa detta offentligt. FP agerar här duktiga idioter som ska få M-partistaten att ytterligare en gång framstå som ansvarstagande och statsbärande.

Anonym sa...

Problemet är att Svenne Banan inte tänkt att ändra beteendet där en femhundring mer i plånkan efter skattesänkningen får dem att rösta på ett block med förövrigt stora nackdelar. Som det stod skrivet så är möjligheterna till annat små eftersom bara skrämselvapnet med hot om skattehöjningar gör att många blir rädda.