SvD konstaterar idag att värmeböljan slår hårt mot sjuka, något de dessvärre "glömde" skriva är att också alliansens sjukförsäkringsregler slår hårt mot de sjuka.
Nu har turbulensen kring sjukförsäkringen och protestorganisationerna funnits så länge att det är en ny vardag vi ser, en ny vardag där många människor inte orkar bry sig längre utan accepterar och kanske tänker "-Vi i vår familj är friska, de andra får klara sig bäst dem vill".
Fö. glömde SvD också att den kanske största och mest utsatta gruppen människor är de neurologiskt sjuka värmeintoleranta patienterna som kan uppleva drastiskt försämrade hälsotillstånd under en värmebölja.
Det är inte ovanligt att personer ur denna patientgrupp är så känsliga för värme att har ett AC-aggregat installerat i något rum i bostaden för att över huvud taget kunna klara det dagliga levernet under svårare värmeböljor.
Så när du ser en husfasad med ytterdelen av ett AC-aggregat som berättar att det också finns en innerdel för att kyla luften så behöver det inte handla om sval komfort i bostaden utan det kan handla om liv och död för en svårt sjuk människa.
4 kommentarer:
Att man glömmer den grupp som betalat mest med sin hälsa, sin ekonomi och ibland med sina liv, säger tyvärr en hel del...
De flesta som har ett sådant aggregat, har det i egenskap av värmepump. Med en luft/luft värmepump sparar man många 1000 tals kwh per år.
En trevlig funktion är att man kan köra den baklänges på sommaren och då fungerar den som klimatanläggning.
15-20 tusen kr kostar en värmepump för ett mindre hus. Installerad och klar.
mm å andra sidan är verkningsgraden på luftvärmeväxlare inte så pass hög i de kallare delarna av landet att de på något sätt kan konkurrera med bergvärme, och kär man kyla ur ett bergvärmehål betalar man enbart för cirkulationspumpen då temperaturen i borrhålet är ganska konstanta 4+ grader.
Luftvärmeväxlare fungerar bra till mindre hus och fritidshus men det är inte mitt förstahandsval när det gäller större bostadshus, särskilt inte som verkningsgraden avtar desto kallare det blir utomhus.
Fast visst kan man spara en hel del kronor på ett år ! Samt ta ett större miljöansvar än att värma med el/olja .
En bergvärme anläggning är bättre ju längre norrut man bor. En luft/luft klarar oftast inte hela vintern ens för de förtappade individer som bor i södra Sverige.
Luft/Luft är ett billigt komplement som ger en rejäl besparing i förhållande till sin låga investeringskostnad. Bergvärme med borrhål kan kosta 10 ggr så mycket.
Skicka en kommentar